11/02/2018

Originalen ali kompatibilen toner?

Toner spada med največje stroške pri tiskanju oz.  kopiranju. Ko gre za toner, imate  dve možnosti: kupite originalen toner (OEM) ali pa cenejši kompatibilen toner. Kje so torej razlike?

 

Torej, originalen ali kompatibilen toner?

Sama cena originalnega tonerja je dražja, vendar zagotavlja nemoteno delo ter kvalitetne izpise, medtem ko je potrebno k ceni kompatibilnega tonerja prišteti še skrite stroške, kot so čas in trud v primeru reklamacij, strošek za pogostejše servisne posege ter porabljen čas in jeza zaposlenih. Velikokrat ti skriti stroški presegajo prihranek pri ceni.

 

OEM toner (originalen)

OEM (Office Equipment Manufacturer), oziroma ti. originalen toner je toner, ki ga izdeluje isti proizvajalec, ki je izdelal tiskalnik oz. multifunkcijsko napravo. V splošnem so OEM tonerji dražji, vendar tudi najbolj zanesljivi ter omogočajo najvišjo možno kvaliteto tiskanja.

 

Kompatibilen toner

Kompatibilen toner je cenejša generična alternativa OEM tonerju. Med tem, ko  zagotavljajo OEM tonerji kvaliteto zaradi visokih standardov izdelave ter kontrole, so razlike med ponudniki kompatibilnimi tonerji zelo velike, odvisno od procesa izdelave/obnove, uporabljenih materialov in delov ter posledično tudi znamke kompatibilnih  tonerjev.

Proizvajalci kompatibilnih tonerjev velikokrat žrtvujejo kvaliteto na račun nižje cene. Prihranek denarja se zato pozna na kvaliteti, zmanjšanem obsegu tiskanja ter večjim številom reklamacij, v kolikor izberete napačnega ponudnika kompatibilnih tonerjev!

 

Prednosti & slabosti

OEM tonerji zagotavljajo kvaliteto izpisa ter zanesljivo delovanje. Njihova glavna slabost je le visoka cena.

Glavna prednost kompatibilnih tonerjev je nižja cena, vendar je razlika lahko tudi v kvaliteti ter kapaciteti tonerja, kar včasih lahko pomeni, da ste sicer plačali manj za toner, vendar dejansko niste prihranili. Internetni ponudniki lahko med sabo tekmujejo samo z nižjo ceno, kar najlažje dosežejo z uporabo najcenejših delov. Ko boste iskali po internetu, boste našli veliko vprašljivih strani, ki ponujajo tonerje po ekstremno nizkih cenah. Če včasih nekaj izgleda predobro, da bi bilo res, potem to drži.

 

Torej, originalen ali kompatibilen toner?

Vendar kompatibilni tonerji imajo svoje mesto v sodobni ekonomiji;  v tem primeru je vaša naloga, da poiščete pravega ponudnika z resnično kvalitetnimi kompatilnimi tonerji po dostopnih cenah (ne nujno najcenejšimi), kar vam bo omogočilo prihranek brez skrbi in problemov.

 

 

Vas zanima več?
Želite nasvet strokovnjaka?
Pokličite nas na 01/ 546 11 80

 

 

Nasveti

Originalen ali kompatibilen toner?
Ocenite to stran